Actualidad Noticias Els 29er en la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana per José Vicente Soler, secretari autonòmic de la classe.

Els 29er en la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana per José Vicente Soler, secretari autonòmic de la classe.

Vela lleugera
21 oct. 2020
La FVCV està amb la classe i ens dona suport al 100%, consolidar la classe en els pròxims anys en considerar-la classe estratègica ja és un bon objectiu
FVCV
FVCV
València

1. Els 29er són l'avantsala a la classe olímpica 49er i cada vegada són més els *regatistas de la FVCV que opten per aquesta modalitat de vela lleugera una vegada finalitzen la seua etapa en optimist. Aquesta classe està experimentant un fort creixement en molts països, entre ells Espanya, i la nostra federació està vivint en primera persona aquest auge del 29er, com ha anat evolucionant la classe dins de la FVCV?, com ha sigut el seu creixement i en quin punt/moment es troba ara?

Just en la temporada passada es va produir un augment considerable de la flota a València. Els bons resultats a nivell nacional i europeu de la tripulació Quicorras-Binetti i la seua disponibilitat per a transmetre els coneixements necessaris per a arrancar en aquesta classe, i com no la seua motivació, va facilitar que 5 tripulacions noves s'uniren a la classe. L'interessant en aquest cas, és que hem aconseguit reunir la flota a València, una cosa important perquè les tripulacions evolucionen ràpidament. Aquesta temporada hem perdut a dues d'aquells equips, però així i tot hem crescut i ja som 10 tripulacions de tota la Comunitat entrenant a València. I no parem ací, ja hi ha més esportistes buscant vaixell que ens han comunicat la seua intenció de vindre a València. A nivell nacional som en aquest moment la flota més nombrosa, i jo espere que el fet que l'europeu de 29er en 2021 es realitze a València i que el Campionat del Món de 2022 es realitze en El Balís motive a més esportistes a unir-se a la classe.

2. Hi ha qui afirma que la classe 29er està desbancant a altres més antigues com el 420, creus que està ocorrent això en la FVCV?, A nivell quantitatiu en quina situació estem?

El 420 té molta tradició a Espanya. A Europa això varia una mica, personalment crec que són les classes olímpiques les que marquen cap a on ens dirigim. El 29er anirà a més, és un vaixell molt divertit, molt ràpid, i genera moltes sensacions que en esportistes juvenils són les que et motiven per a seguir ací. Respecte a números, en la setmana olímpica van competir les mateixes unitats en 29er i en 420, ara mateix nosaltres hem crescut.

És important saber que la classe 29er ha tingut un passat molt ric en la FVCV. Fa deu anys teníem la presència de tres flotes molt actives en el RCN Dénia, en el RCN Torrevieja i en el RCR Alacant. En aquell moment es van aconseguir campionats i copes d'Espanya i es compartia el regnat al costat de l'àmplia flota que va haver-hi a Catalunya. Lamentablement aquestes flotes en la C. Valenciana van desaparéixer per una mala política nacional en la classe, que al seu torn quasi la va fer desaparéixer en tota Espanya. Des de fa tres anys hi ha un ressorgiment de la classe en llocs molt diferents d'Espanya.

3. A la vista d'aquest creixement i veient als 29er com un pilar fonamental dins de la base del nostre esport, la FVCV ha decidit apostar per aquesta classe com a ‘classe estratègica’, què significa això?, quines accions s'estan duent a terme o s'han dut a terme per al foment d'aquesta modalitat?

Bé, jo com a secretari de classe represente als esportistes, i el que necessitem els esportistes, són més recursos per a poder desenvolupar el potencial humà que tenim en la comunitat. I pel que jo he vist aquests anys en optimist, tenim potencial. Necessitem tècnics que coneguen el vaixell i la classe. Necessitem entrenar hores en l'aigua i amb molts vaixells. Importantíssim, necessitem entrenament físic, en aquesta classe es requereix una important condició física, que els esportistes no han necessitat anteriorment. I finalment, necessitem regatejar en el circuit europeu perquè és on està el nivell. Tot el que aporte la federació perquè puguem avançar en aquests punts servirà per a millorar el nivell de la flota.

4. Fa res vam tindre el Campionat d'Espanya de 29er en el Real Club Nàutic de València on també es va aprofitar per a organitzar un clinic els dies previs amb la flota nacional, hi ha un nivell alt en els regatistes autonòmics?, Somvela té un futur prometedor en aquesta classe?

Clar, les condicions del Campionat d'Espanya no van ser les òptimes per a la nostra flota perquè a penes han pogut entrenar amb intensitats de vent per damunt dels 20 nusos, a més són tripulacions molt joves i amb poc pes. No obstant això, els resultats són ací, campions d'Espanya sub17 femení i masculí, subcampions sub19 femení i masculí i en l'absolut subcampió masculí i 3r femení. I la resta amb molta motivació.

5. És un vaixell molt enfocat al públic juvenil tant en el seu disseny com en la seua navegació Podríem dir que és una classe dirigida a regatistes als quals els agraden les sensacions intenses, la velocitat, etc? Per a navegar en un 29er és necessari dominar la tècnica, però també fa falta estar en molt bones condicions físiques…

Bé, el primer que cal dir és que és un vaixell molt divertit, en el qual aconsegueixes planejar tant en cenyida com en portants. Sí, és un vaixell ràpid i a més quan hisses el genaker descobreixes l'acceleració. Enganxa i no sols per les sensacions de velocitat, a més has de ser capaç de governar el vaixell a aqueixa velocitat i tot això sincronitzant el treball entre el patró i el tripulant. Si ho proves i no t'importa banyar-te ja no et baixes. Quant al físic, com deia abans, si vols aguantar el vaixell amb 20 nusos i estar davant cal treballar el físic, no és només una qüestió de pes.

6. Quins objectius té la FVCV a curt i llarg termini amb aquesta classe?

Bo la FVCV està amb la classe i ens dona suport al 100%, consolidar la classe en els pròxims anys en considerar-la classe estratègica ja és un bon objectiu. Secundar-la perquè tinga visibilitat i que els esportistes puguen créixer participant en el circuit europeu, perquè a Espanya el volum de proves i nivell encara és incipient, serà la base perquè 29er faça el salt qualitatiu com a classe i d'ací la continuïtat amb el 49er com a classe olímpica està assegurada.